Dnia 29 października br.
w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Gdańsku odbyła się II
edycja Ogólnopolskiego Konkursu Literacko Gastronomicznego
"Literacka Kuchnia". W konkursie brało udział 19 szkół z całej
Polski, w tym uczniowie naszej szkoły z klasy IV TŻUG w składzie
Kamila Burdak i Jacek Soboniak wraz z opiekunem p. Mariolą Krawczak.
Uczestnicy mieli przygotować 2 potrawy (zakąskę oraz deser- zimny
lub gorący), w ilości 4 porcji. Trzy porcje podlegały ocenie jury
degustacyjne, jedna porcja trafiła na stół konkursowy. Dania te
miały być poparte fragmentem książki, z której zaczerpnięto opis
potrawy, jej wygląd oraz ewentualnie sposób przyrządzenia. Nasi
uczniowie przygotowali Specjalność Litewską. Była to pierś gęsi
przyrządzoną metodą Sous Vide w sosie żurawinowym na czerwonym
wytrawnym winie, ułożoną na bagietce pszennej z dodatkiem przypraw.
To danie zaczerpnęli z epopei narodowej "Pan Tadeusz"- Adama
Mickiewicza. |
Kamila i Jacek z ZSP
Kościelec na II Ogólnopolskim Konkursie Gastronomiczno –
Literackim w Gdańsku |
Jako deser przygotowali
Zwycięskie Maliny Balladyny z dzieła Juliusza Słowackiego pt.
"Balladyna". Był to mus malinowy, przekładany czekoladą gorzką i
śmietanką kremówką, położony na "mokrym piasku" zrobionym z ciasta
piaskowego z dodatkiem czekolady. Czas jaki mieli na wykonanie
potraw to 120 minut. Potrawy oceniali najwybitniejsi kucharze z
nadmorskich restauracji, oraz mistrzowie cukiernictwa, wraz z
kucharzami najlepszych hoteli w województwie. Uczniowie mieli 5
minut na prezentację przygotowanych dań przed Jury Degustacyjnym
oraz Jury Literackim. W dniu tym również zorganizowane były pokazy
Kuchni Molekularnej, przygotowanie pralin czekoladowych, prezentacja
parzenia kawy przez baristę oraz przyrządzanie sushi. Nasi uczniowie
nie zajęli miejsca na podium, ale są zadowoleni, że mogli zmierzyć
się z najlepszymi, a my dziękujemy im za reprezentowanie naszej
szkoły w tak ekskluzywnym konkursie. |