Dnia 29 października br. w Zespole Szkół Gastronomiczno Hotelarskich w Gdańsku odbyła się II edycja Ogólnopolskiego Konkursu Literacko Gastronomicznego "Literacka Kuchnia". W konkursie brało udział 19 szkół z całej Polski, w tym uczniowie naszej szkoły z klasy IV TŻUG w składzie Kamila Burdak i Jacek Soboniak wraz z opiekunem p. Mariolą Krawczak. Uczestnicy mieli przygotować 2 potrawy (zakąskę oraz deser- zimny lub gorący), w ilości 4 porcji. Trzy porcje podlegały ocenie jury degustacyjne, jedna porcja trafiła na stół konkursowy. Dania te miały być poparte fragmentem książki, z której zaczerpnięto opis potrawy, jej wygląd oraz ewentualnie sposób przyrządzenia. Nasi uczniowie przygotowali Specjalność Litewską. Była to pierś gęsi przyrządzoną metodą Sous Vide w sosie żurawinowym na czerwonym wytrawnym winie, ułożoną na bagietce pszennej z dodatkiem przypraw. To danie zaczerpnęli z epopei narodowej "Pan Tadeusz"- Adama Mickiewicza. Kamila i Jacek z ZSP Kościelec na  II Ogólnopolskim Konkursie Gastronomiczno – Literackim w Gdańsku Jako deser przygotowali Zwycięskie Maliny Balladyny z dzieła Juliusza Słowackiego pt. "Balladyna". Był to mus malinowy, przekładany czekoladą gorzką i śmietanką kremówką, położony na "mokrym piasku" zrobionym z ciasta piaskowego z dodatkiem czekolady. Czas jaki mieli na wykonanie potraw to 120 minut. Potrawy oceniali najwybitniejsi kucharze z nadmorskich restauracji, oraz mistrzowie cukiernictwa, wraz z kucharzami najlepszych hoteli w województwie. Uczniowie mieli 5 minut na prezentację przygotowanych dań przed Jury Degustacyjnym oraz Jury Literackim. W dniu tym również zorganizowane były pokazy Kuchni Molekularnej, przygotowanie pralin czekoladowych, prezentacja parzenia kawy przez baristę oraz przyrządzanie sushi. Nasi uczniowie nie zajęli miejsca na podium, ale są zadowoleni, że mogli zmierzyć się z najlepszymi, a my dziękujemy im za reprezentowanie naszej szkoły w tak ekskluzywnym konkursie.