W październiku w
Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu
odbyły się ekologiczne warsztaty kulinarne, zorganizowane przez
Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy. Spotkanie miało
na celu promocję ekologicznego rolnictwa, zasad zdrowego żywienia w
połączeniu z promowaniem produktów regionalnych. Ta akcja o
charakterze edukacyjnym prowadzona jest przez ARiMR w szkołach o
profilach gastronomicznych i rolniczych. |
Ekologiczne
warsztaty kulinarne w ZSP Kościelec |
Tematyką przewodnią
były potrawy regionalne. Młodzież z klas Technikum Żywienia i Usług
Gastronomicznych miała okazję wysłuchać ciekawego wykładu na temat
żywności ekologicznej, a następnie pod okiem mistrzów sporządzić i
zdegustować kilka potraw regionalnych, które zachwyciły nawet te
najbardziej wymagające podniebienia. |