informatyka w zawodzie – II TŻUG

Witaj,

Na tej stronie publikowane będą ćwiczenia i zadania z informatyki w zawodzie.

Twoja odpowiedź będzie podstawą do wystawienia oceny
Odpowiedzi proszę nadsyłać mailem na adres zsp-informatyka@o2.pl



WAŻNE !!!
W temacie maila proszę podać imię i nazwisko oraz klasę.



Temat 7: Tworzenie jadłospisu dobowego dla osób z dną moczanową.

zadania:
1. Utwórz listę produktów dozwolonych i niedozwolonych w dnie moczanowej
2. Wykonaj jadłospis dobowy dla osób z dolegliwościami w dnie moczanowej.

 

Zadanie dodatkowe – nie jest obowiązkowe.
Pobierz ze strony (kliknij link: licznik kalorii) i uruchom arkusz „licznik kalorii”
Przedstaw za jego pomocą posiłek (obiad) z uwzględnieniem warunków dla diety w dnie moczanowej.
Zapisz go (plik/zapisz jako) i prześlij wraz z innymi odpowiedziami.

Odpowiedzi proszę nadesłać do 29.05.2020

 

 



Temat 7: Projektowanie jadłospisu dobowego dla osób z chorobami nerek z graficznym opracowaniem danych.

Zadanie:
Zaprojektuj (Excel, OpenOffice) jadłospis dobowy dla osób z chorobą nerek wraz z graficznym opracowaniem (wykres) wyników (ilość kalorii).

Odpowiedzi proszę nadesłać do 22.05.2020

 



Temat 6: Przedstawianie wyników w formie graficznej (cz. 2)

Zadanie:

1. Zaprojektuj (Excel, Open Office) arkusz, w którym przedstawiony zostanie wykres (liniowy) dla 10 osób, przedstawiający ilości kalorii
w posiłkach w okresie 1 tygodnia.

Odpowiedzi proszę nadesłać do 15.05.2020

 



Temat 5: Przedstawianie wyników w formie graficznej (cz. 1)

Zadanie:
1. Przedstaw za pomocą wykresu (Excel, OpenOffice) ilość białek, tłuszczu, węglowodanów w obiedzie dla przeciętnej osoby bez problemów zdrowotnych.

Odpowiedzi proszę nadesłać do 10.05.2020

 

 



Temat 4:   Projektowanie jadłospisu dobowego dla osoby z cukrzycą

Zadanie:

Zaprojektuj (w Excelu lub Open Office) jadłospis dobowy (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) dla osoby z cukrzycą.

W projekcie należy uwzględnić gramaturę składników oraz wartości tłuszczu, węglowodanów i białka. Należy również zsumować poszczególne dane w kaloriach.

 

Zadanie do wykonania do 04-05-2020r.

 



 

Temat 3: Indeks BMI – tworzenie i obliczenia.

Zadanie:

Zaprojektuj arkusz do obliczania BMI (przykład poniżej)

Uwaga:
– BMI to waga (w kilogramach) dzielona przez wzrost (w metrach – np 1,76) do kwadratu,
– jeśli chcesz wykonać działanie na funkcji LOOKUP (jest to funkcja „Wyszukaj” w j. polskim). Możesz to zrobić, ale nie jest to konieczne:)
– domyślnie ustawienia znaków dziesiętnych są przedstawiane jako Przecinek ” , ” (np. 12,8)

Zadanie do wykonania do 23-04-2020r.

Link do strony, z której można pobrać darmowy pakiet Open Office:
https://www.openoffice.org/pl/download/index.html

 



Temat 2: Opracowanie informacji niezbędnych do tworzenia jadłospisu dla osób z problemami zdrowotnymi.

 

1. Znajdź i zapisz informacje nt. dozwolonych i niedozwolonych produktów dla osób z problemami woreczka żółciowego.

 

Zadanie do wykonania do 08.04.2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

Temat 1: Tworzenie jadłospisu dobowego  dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

(Nowości w wersji pro )

Zadania:

  1. Proszę zaprojektować jadłospis dobowy dla osób z nadciśnieniem tętniczym w dowolnym arkuszu kalkulacyjnym – Excel bądź Open Office. Wartości podane w kcal proszę znaleźć w sieci.
  2. Proszę podzielić części arkusza na „śniadanie”,  II śniadanie”, „obiad”, „podwieczorek”, „kolacja” .
  3. Na końcu należy obliczyć sumę posiłków wyrażoną w kcal.

Link do strony, z której można pobrać darmowy pakiet Open Office:

https://www.openoffice.org/pl/download/index.html

Zadanie do wykonania do 02.04.2020