W  Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu odbył się niezwykły pokaz zorganizowany przez Agencję Restrukturyzacji Rolnictwa (ARR) oddział w Bydgoszczy. W pokazie wzięli udział uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z klas IA, IB, IIB, IIIA. Zajęcia składały się z dwóch części:

·        Teoretycznej – wykładowej na temat żywności ekologicznej oraz racjonalnego żywienia – prowadzonej przez wykładowców  Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy

·        Ćwiczeniowej – produkcji potraw regionalnych z produktów ekologicznych – zajęcia prowadzili kucharze z grupy „Pyszni i szybcy”

Pokaz gastronomiczny Stowarzyszenie "Pyszni i szybcy", to grupa profesjonalnych kucharzy, specjalizujących się w doradztwie kulinarnym, zwycięzcy wielu konkursów krajowych i międzynarodowych. Jednym z ich największych osiągnięć było zdobycie tytułu Mistrzów Świata w przygotowaniu gulaszu.
Uczniowie TŻiGD mieli możliwość wspólnego gotowania z mistrzem. Pod okiem pana Jana Prady przyrządzili potrawy z wyrobów ekologicznych . Pan Jan okazał się nie tylko znakomitym kucharzem, zaskoczył również uczniów swoją błyskotliwością, poczuciem humoru i talentem aktorskim.  Pokazał uczniom, jak można wydobyć z produktu głębię smaku stosując minimalną ilość przypraw i dodatków. Gotowanie z nim okazało się prawdziwą sztuka.

Zajęcia były niezwykle atrakcyjne zarówno dla uczniów jak i opiekunów. Opiekunowie zajęć: Mariola Krawczak, Wiesława Rutkowska, Lilla  Żurawska