W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu
odbył się niezwykły pokaz zorganizowany przez Agencję
Restrukturyzacji Rolnictwa (ARR) oddział w Bydgoszczy. W pokazie
wzięli udział uczniowie Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z
klas IA, IB, IIB, IIIA. Zajęcia składały się z dwóch części:
·
Teoretycznej – wykładowej na temat żywności
ekologicznej oraz racjonalnego żywienia – prowadzonej przez
wykładowców Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
·
Ćwiczeniowej – produkcji potraw regionalnych z
produktów ekologicznych – zajęcia prowadzili kucharze z grupy
„Pyszni i szybcy” |
Pokaz gastronomiczny |
Stowarzyszenie
"Pyszni i szybcy", to grupa profesjonalnych
kucharzy, specjalizujących się w doradztwie kulinarnym, zwycięzcy
wielu konkursów krajowych i międzynarodowych. Jednym z ich
największych osiągnięć było zdobycie tytułu Mistrzów Świata w
przygotowaniu gulaszu.
Uczniowie TŻiGD mieli możliwość wspólnego gotowania z mistrzem. Pod
okiem pana Jana Prady przyrządzili potrawy z wyrobów ekologicznych .
Pan Jan okazał się nie tylko znakomitym kucharzem, zaskoczył również
uczniów swoją błyskotliwością, poczuciem humoru i talentem
aktorskim. Pokazał uczniom, jak można wydobyć z produktu głębię
smaku stosując minimalną ilość przypraw i dodatków. Gotowanie z nim
okazało się prawdziwą sztuka.
Zajęcia były
niezwykle atrakcyjne zarówno dla uczniów jak i opiekunów.
Opiekunowie zajęć: Mariola Krawczak, Wiesława Rutkowska, Lilla
Żurawska |