W Zespole Szkół
Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu w dniu 26 listopada
2012 roku odbyły się ekologiczne warsztaty kulinarne,
zorganizowane przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w
Bydgoszczy. Spotkanie miało na celu promocję ekologicznego
rolnictwa, zasad zdrowego żywienia w połączeniu z promowaniem
produktów regionalnych. Ta akcja o charakterze edukacyjnym od dwóch
lat prowadzona jest przez ARiMR w szkołach o profilach
gastronomicznych i rolniczych. Wykład pt.: „Odżywianie się
produktami ekologicznymi gwarantem prawidłowego rozwoju” dla uczniów
klas I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz klas III i
IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego poprowadził p.
Mieczysław Babalski. |
Ekologiczne warsztaty
kulinarne w ZSP Kościelec |
Młodzież miała
okazję porozmawiać z ekspertami na temat zdrowego ekologicznego
żywienia. Druga część spotkania miała charakter warsztatowy.
Poprowadzili je członkowie Bractwa Kulinarnego „Pyszni i Szybcy” p.
Jan Rado i p. Michał Skrzypczak. Mistrzowie gotują na podstawie
starych receptur, w których wykorzystują produkty regionalne oraz
sezonowe. Tym razem zaproponowali naszym uczniom tradycyjne potrawy.
Szkolenie zakończyło się wspólną degustacją, podczas której można
było się przekonać o walorach smakowych przygotowanych potraw.
|