W  Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu w dniu 26 listopada 2012 roku  odbyły się  ekologiczne warsztaty kulinarne, zorganizowane przez  Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Bydgoszczy. Spotkanie miało na celu promocję ekologicznego rolnictwa, zasad zdrowego żywienia w połączeniu z promowaniem produktów regionalnych. Ta akcja o charakterze edukacyjnym od dwóch lat prowadzona jest przez ARiMR w szkołach o profilach gastronomicznych i rolniczych. Wykład pt.: „Odżywianie się produktami ekologicznymi gwarantem prawidłowego rozwoju” dla uczniów klas I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  oraz klas III i IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego poprowadził p. Mieczysław Babalski. Ekologiczne warsztaty kulinarne w ZSP Kościelec Młodzież miała okazję porozmawiać z ekspertami na temat zdrowego ekologicznego żywienia. Druga część spotkania miała charakter warsztatowy. Poprowadzili je członkowie Bractwa Kulinarnego „Pyszni i Szybcy”  p. Jan Rado i p. Michał Skrzypczak. Mistrzowie gotują na podstawie starych receptur, w których wykorzystują produkty regionalne oraz sezonowe. Tym razem zaproponowali naszym uczniom tradycyjne potrawy. Szkolenie zakończyło się wspólną degustacją, podczas której można było się przekonać o walorach smakowych przygotowanych potraw.