W Tłusty Czwartek młodzież z klasy I Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych  z ZSP Kościelec pod czujnym okiem pani Lilli Żurawskiej przygotowała słodką niespodziankę dla uczniów i nauczycieli naszej szkoły. Pączki własnej produkcji – bo to o nich właśnie mowa – stanowiły miły przerywnik w nauce i pracy, no i znakomicie wprowadziły w ten ostatni już tydzień karnawału. Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Tłusty Czwartek w ZSP Kościelec Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.