W Tłusty Czwartek młodzież z klasy I Technikum Żywienia i Usług
Gastronomicznych z ZSP Kościelec pod czujnym okiem pani Lilli
Żurawskiej przygotowała słodką niespodziankę dla uczniów i
nauczycieli naszej szkoły. Pączki własnej produkcji – bo to o nich
właśnie mowa – stanowiły miły przerywnik w nauce i pracy, no i
znakomicie wprowadziły w ten ostatni już tydzień karnawału. Geneza
tłustego czwartku sięga starożytności. Był to dzień, w którym
świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. |
Tłusty Czwartek w
ZSP Kościelec |
Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie
mięs, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego
i nadziewane słoniną. Około XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj
jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one nadal nieco
inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek lub
migdał. Ten, kto trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się
dostatkiem i powodzeniem. |