W "Osadzie Karbówko" w Elgiszewie odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów i nauczycieli 9 ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z terenu naszego województwa i 1 szkoła z Wielkopolski.
W czasie warsztatów prowadzonych przez Eugeniusza Mientkiewicza - smakosza i znawcą produktów regionalnych oraz Sebastiana Krauzowicza - szefa kuchni w hotelu Copernicus w Toruniu, uczniowie wraz z nauczycielami mieli możliwość poszerzenia swojej wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu oraz odkrycia nowych możliwości ich wykorzystania w kuchni.

Uczniowie z Kościelca na warsztatach kulinarnych

Warsztaty zostały objęte patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministra Edukacji Narodowej oraz Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Patronat medialny nad projektem objęła Gazeta wyborcza i dodatek "Palce lizać".
Z naszej szkoły w warsztatach kulinarnych brało udział dwoje uczniów - Klaudia Konarska uczennica IV b i Aleksander Domieracki uczeń III b TŻiGD. Opiekunem uczniów była Wiesława Rutkowska.