W "Osadzie Karbówko"
w Elgiszewie odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów i
nauczycieli 9 ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z terenu
naszego województwa i 1 szkoła z Wielkopolski.
W czasie warsztatów prowadzonych przez Eugeniusza Mientkiewicza -
smakosza i znawcą produktów regionalnych oraz Sebastiana Krauzowicza
- szefa kuchni w hotelu Copernicus w Toruniu, uczniowie wraz z
nauczycielami mieli możliwość poszerzenia swojej wiedzy na temat
produktów regionalnych i tradycyjnych z naszego regionu oraz
odkrycia nowych możliwości ich wykorzystania w kuchni.
|
Uczniowie z Kościelca
na warsztatach kulinarnych
|
Warsztaty zostały
objęte patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministra
Edukacji Narodowej oraz Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Patronat medialny nad projektem objęła Gazeta wyborcza i dodatek
"Palce lizać".
Z naszej szkoły w warsztatach kulinarnych brało udział dwoje uczniów
- Klaudia Konarska uczennica IV b i Aleksander Domieracki uczeń III
b TŻiGD. Opiekunem uczniów była Wiesława Rutkowska. |