W przeddzień Mikołajek
w ZSP Kościelec odbyły się pierwsze drzwi otwarte dla
zorganizowanych grup gimnazjalistów. Wśród atrakcji nie zabrakło
wystaw tematycznych, degustacji, pokazów strzeleckich i sportowych
(m.in. Siatkarski Konkurs Mikołajkowy dla uczniów Liceum Sportowo –
obronnego) i oczywiście zaangażowanych uczniów i nauczycieli a
wszystko w radosnej tematyce Mikołajek. W tym dniu odbyły się
bezpłatne warsztaty, przygotowane i poprowadzone przez nauczycieli i
uczniów z naszej szkoły. Uczniowie z gimnazjów mogli wybierać między
trzema rodzajami warsztatów, lub uczestniczyć we wszystkich
zmieniając się grupami. Tematyka prowadzonych szkoleń była
następująca:
- Wykonywanie stroików świątecznych,
- Wykonywanie świątecznych ozdób z piernika,
- Skąd się bierze cukier?
Na pierwszym warsztacie uczniowie mogli dowiedzieć się o technikach
wykonywania świątecznych ozdób, materiałach wykorzystywanych do ich
budowy oraz własnoręcznie zaprojektować i wykonać stroik, który
potem zabrali do domu jako pamiątkę. Warsztat poprowadziły panie:
Magdalena Ligocka i Małgorzata Bawej wraz z uczniami Technikum
Architektury Krajobrazu. |
W ZSP Kościelec
drzwi otwarte po raz pierwszy… |
Kolejne szkolenie –
poprowadzone przez panie: Barbarę Nawrocką i Mariolę Krawczak, oraz
uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych dotyczyło
piernikowych ozdób. Na początku gimnazjaliści dowiedzieli się o
sposobach przygotowywania ciasta piernikowego i jego wypieku, a
następnie zajęli się jego wycinaniem i ozdabianiem. Tworzone były
ozdoby w kształcie świec i piernikowe choinki, także zabrane przez
uczniów jako pamiątki. Na koniec wspólna degustacja i pokaz
kelnerski przygotowany przez uczniów klasy I TŻUG. Ostatni z
przeprowadzanych warsztatów dotyczył cukru. Uczniowie gimnazjum
dowiedzieli się na czym polega uprawa buraka cukrowego, dokonali
oceny organoleptycznej różnych typów buraków, poznali proces
technologiczny produkcji cukru, poznali własności cukru i ocenili
różne jego typy. Następnie w pracowni chemicznej poznali różnorodne
własności cukru. To szkolenie przygotowali: pani Małgorzata
Markiewicz, pani Magdalena Grabowska i pan Michał Okulski wraz z
uczniami Technikum Rolniczego i Technikum Mechanizacji Rolnictwa. Po
warsztatach uczniowie zwiedzili szkołę i internat oraz wysłuchali
ogólnych informacji o szkole i prowadzonych kierunkach kształcenia. |