W przeddzień Mikołajek w ZSP Kościelec odbyły się pierwsze drzwi otwarte dla zorganizowanych grup gimnazjalistów. Wśród atrakcji nie zabrakło wystaw tematycznych, degustacji, pokazów strzeleckich i sportowych (m.in. Siatkarski Konkurs Mikołajkowy dla uczniów Liceum Sportowo – obronnego) i oczywiście zaangażowanych uczniów i nauczycieli a wszystko w radosnej tematyce Mikołajek. W tym dniu odbyły się bezpłatne warsztaty, przygotowane i poprowadzone przez nauczycieli i uczniów z naszej szkoły. Uczniowie z gimnazjów mogli wybierać między trzema rodzajami warsztatów, lub uczestniczyć we wszystkich zmieniając się grupami. Tematyka prowadzonych szkoleń była następująca:
- Wykonywanie stroików świątecznych,
- Wykonywanie świątecznych ozdób z piernika,
- Skąd się bierze cukier?
Na pierwszym warsztacie uczniowie mogli dowiedzieć się o technikach wykonywania świątecznych ozdób, materiałach wykorzystywanych do ich budowy oraz własnoręcznie zaprojektować i wykonać stroik, który potem zabrali do domu jako pamiątkę. Warsztat poprowadziły panie: Magdalena Ligocka i Małgorzata Bawej wraz z uczniami Technikum Architektury Krajobrazu.
W ZSP Kościelec drzwi otwarte po raz pierwszy… Kolejne szkolenie – poprowadzone przez panie: Barbarę Nawrocką i Mariolę Krawczak, oraz uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych dotyczyło piernikowych ozdób. Na początku gimnazjaliści dowiedzieli się o sposobach przygotowywania ciasta piernikowego i jego wypieku, a następnie zajęli się jego wycinaniem i ozdabianiem. Tworzone były ozdoby w kształcie świec i piernikowe choinki, także zabrane przez uczniów jako pamiątki. Na koniec wspólna degustacja i pokaz kelnerski przygotowany przez uczniów klasy I TŻUG. Ostatni z przeprowadzanych warsztatów dotyczył cukru. Uczniowie gimnazjum dowiedzieli się na czym polega uprawa buraka cukrowego, dokonali oceny organoleptycznej różnych typów buraków, poznali proces technologiczny produkcji cukru, poznali własności cukru i ocenili różne jego typy. Następnie w pracowni chemicznej poznali różnorodne własności cukru. To szkolenie przygotowali: pani Małgorzata Markiewicz, pani Magdalena Grabowska i pan Michał Okulski wraz z uczniami Technikum Rolniczego i Technikum Mechanizacji Rolnictwa. Po warsztatach uczniowie zwiedzili szkołę i internat oraz wysłuchali ogólnych informacji o szkole i prowadzonych kierunkach kształcenia.