I Ogólnopolski Konkurs Literacko- Gastronomiczny odbył się w zespole Szkół Gastronomicznych w Gdańsku. Uczestnicy mieli wykonać 2 potrawy kulinarne (danie główne i deser zimny lub gorący) w ilości 4 porcji: 3 porcje do oceny przez jury degustacyjne i 1 porcja do prezentacji na stół konkursowy. Dania miały być poparte fragmentem książki, z której zaczerpnięto inspirację lub literacki opis potrawy, sposób jej przyrządzania ewentualnie sposób wykonania opisany przez autora. Do konkursu zgłosiło się 20 szkół z całej Polski. Naszą szkołę reprezentowało 2 uczniów z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Ania Róg i Jacek Soboniak. Uczniowie zaczerpnęli inspirację do wykonania dania z "Pana Tadeusz" Adama Mickiewicza. Przyrządzili zrazy staropolskie  z kaszą i buraczkami glazurowanymi a na deser zaczerpnęli inspirację z książki "Przedwiośnie" Stefana Żeromskiego i przygotowali rogaliki. Czas na wykonanie dań 120 min. Uczniowie z ZSP Kościelec na I Ogólnopolskim Konkursie Literacko- Gastronomicznym Przygotowanie potraw oceniało Jury Techniczne złożone z Szefów Kuchni Hoteli i Restauracji w Gdańsku. Prezentację potrawy, smak oceniało Jury degustacyjne którego  przewodniczącym był Prezes Kucharzy Polskich Krzysztof Szulbowski. Uczniowie mieli 5 minut aby ustnie dokonać prezentacji z jakiej książki zaczerpnięto  inspirację lub recepturę ,czym się kierowano przy wyborze dań. Tą prezentację oceniało Jury Literackie. W czasie konkursu organizator zapewniał pokazy gastronomiczne,  pokaz gotowania w niskich temperaturach -SOUS VIDE, pokaz i szkolenie z carvingu, itp. Nasi uczniowie nie zajęli miejsca na podium, ale wrócili zadowoleni ponieważ zmierzyli się z najlepszymi. Uczniów do konkursu przygotowywała Wiesława Rutkowska