I Ogólnopolski Konkurs
Literacko- Gastronomiczny odbył się w zespole Szkół Gastronomicznych
w Gdańsku. Uczestnicy mieli wykonać 2 potrawy kulinarne (danie
główne i deser zimny lub gorący) w ilości 4 porcji: 3 porcje do
oceny przez jury degustacyjne i 1 porcja do prezentacji na stół
konkursowy. Dania miały być poparte fragmentem książki, z której
zaczerpnięto inspirację lub literacki opis potrawy, sposób jej
przyrządzania ewentualnie sposób wykonania opisany przez autora. Do
konkursu zgłosiło się 20 szkół z całej Polski. Naszą szkołę
reprezentowało 2 uczniów z klasy III Technikum Żywienia i Usług
Gastronomicznych Ania Róg i Jacek Soboniak. Uczniowie zaczerpnęli
inspirację do wykonania dania z "Pana Tadeusz" Adama Mickiewicza.
Przyrządzili zrazy staropolskie z kaszą i buraczkami glazurowanymi
a na deser zaczerpnęli inspirację z książki "Przedwiośnie" Stefana
Żeromskiego i przygotowali rogaliki. Czas na wykonanie dań 120 min. |
Uczniowie z ZSP
Kościelec na I Ogólnopolskim Konkursie Literacko- Gastronomicznym |
Przygotowanie potraw
oceniało Jury Techniczne złożone z Szefów Kuchni Hoteli i
Restauracji w Gdańsku. Prezentację potrawy, smak oceniało Jury
degustacyjne którego przewodniczącym był Prezes Kucharzy Polskich
Krzysztof Szulbowski. Uczniowie mieli 5 minut aby ustnie dokonać
prezentacji z jakiej książki zaczerpnięto inspirację lub recepturę
,czym się kierowano przy wyborze dań. Tą prezentację oceniało Jury
Literackie. W czasie konkursu organizator zapewniał pokazy
gastronomiczne, pokaz gotowania w niskich temperaturach -SOUS VIDE,
pokaz i szkolenie z carvingu, itp. Nasi uczniowie nie zajęli miejsca
na podium, ale wrócili zadowoleni ponieważ zmierzyli się z
najlepszymi. Uczniów do konkursu przygotowywała Wiesława Rutkowska |