NAUKA TRWA 5 LAT DLA ABSOLWENTÓW SZKOŁY PODSTAWOWEJ
POZYTYWNY WYNIK Z EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE DAJE TYTUŁ:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA DODATKOWEJ SPECJALNOŚCI:
-
TRENER PERSONALNY DO SPRAW ŻYWIENIA
-
SLOW FOOD (KUCHNIA REGIONALNA, TRADYCYJNA, EKOLOGICZNA)
KWALIFIKACJE ZAWODOWE:
HGT.02 – PRZYGOTOWANIE I WYDAWANIE DAŃ
HGT.12 – ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
GŁÓWNE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:
- TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA
- OBSŁUGA KONSUMENTA
- URZĄDZANIE ZAKŁADÓW GASTRONOMICZNYCH
- PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
- PRACOWNIE: GASTRONOMICZNA, DIETETYKI, KELNERSKA, USŁUG GASTRONOMICZNYCH
ABSOLWENT JEST PRZYGOTOWANY DO:
- ORGANIZOWANIA I NADZOROWANIA PROCESÓW PRACY I PRODUKCJI W DZIAŁALNOŚCI ZWIĄZANEJ Z ŻYWIENIEM
- SPORZĄDZANIA POTRAW I NAPOJÓW
- PROWADZENIA OBIEKTÓW ZBIOROWEGO ŻYWIENIA
- DOBIERANIA MASZYN I URZĄDZEŃ DO PRODUKCJI
- PROWADZENIA RACHUNKOWOŚCI
ABSOLWENT TEGO TECHNIKUM MOŻE:
- SAMODZIELNIE PROWADZIĆ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ W ZAKRESIE USŁUG GASTRONOMICZNYCH, DOMOWYCH, HOTELARSKICH I TURYSTYCZNYCH
- PODJĄĆ PRACĘ W OBIEKTACH ZBIOROWEGO ŻYWIENIA
- PRACOWAĆ W INSTYTUCJACH ZAJMUJĄCYCH SIĘ OBROTEM ŻYWNOŚCI
- PRACOWAĆ W ORGANIZACJACH OCHRONY KONSUMENTA
PRAKTYKI ZAWODOWE ZAPEWNIA SZKOŁA
PRAKTYKI ODBYWAJĄ SIĘ W:
SANATORIACH, RESTAURACJACH, HOTELACH, STOŁÓWKACH I W OŚRODKACH TURYSTYCZNYCH
ZAJĘCIA Z PRZEDMIOTÓW ZAWODOWYCH PRAKTYCZNYCH ODBYWAJĄ SIĘ W NOWOCZESNEJ,
ZMODERNIZOWANEJ W 2020R. PRACOWNI GASTRONOMICZNEJ, WYPOSAŻONEJ W NAJNOWOCZEŚNIEJSZY SPRZĘT
SŁUŻĄCY DO DOSKONALENIA SZTUKI KULINARNEJ.