Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

MOŻLIWOŚĆ ZDOBYCIA DODATKOWEJ SPECJALNOŚCI:

  • TRENER PERSONALNY DO SPRAW ŻYWIENIA

  • SLOW FOOD (KUCHNIA REGIONALNA, TRADYCYJNA, EKOLOGICZNA)

KWALIFIKACJE ZAWODOWE:

TG.07 – SPORZĄDZANIE POTRAW I NAPOJÓW

TG.16 – ORGANIZACJA ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

NAUKA TRWA 4 LATA

POZYTYWNY WYNIK Z EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE DAJE TYTUŁ:

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

GŁÓWNE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:

  • TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA
  • OBSŁUGA KONSUMENTA
  • URZĄDZANIE ZAKŁADÓW GASTRONOMICZNYCH
  • PODSTAWY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
  • PRACOWNIE: GASTRONOMICZNA, DIETETYKI, KELNERSKA, USŁUG GASTRONOMICZNYCH

ABSOLWENT JEST PRZYGOTOWANY DO:

  • ORGANIZOWANIA I NADZOROWANIA PROCESÓW PRACY I PRODUKCJI W DZIAŁALNOŚCI ZWIĄZANEJ Z ŻYWIENIEM
  • SPORZĄDZANIA POTRAW I NAPOJÓW
  • PROWADZENIA OBIEKTÓW ZBIOROWEGO ŻYWIENIA
  • DOBIERANIA MASZYN I URZĄDZEŃ DO PRODUKCJI
  • PROWADZENIA RACHUNKOWOŚCI

ABSOLWENT TEGO TECHNIKUM MOŻE:

  • SAMODZIELNIE PROWADZIĆ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ W ZAKRESIE USŁUG GASTRONOMICZNYCH, DOMOWYCH, HOTELARSKICH I TURYSTYCZNYCH
  • PODJĄĆ PRACĘ W OBIEKTACH ZBIOROWEGO ŻYWIENIA
  • PRACOWAC W INSTYTUCJACH ZAJMUJĄCYCH SIĘ OBROTEM ŻYWNOŚCI
  • PRACOWAĆ W ORGANIZACJACH OCHRONY KONSUMENTA

PRAKTYKI ZAWODOWE ZAPEWNIA SZKOŁA

PRAKTYKI ODBYWAJĄ SIĘ W:

SANATORIACH, RESTAURACJACH, HOTELACH, STOŁÓWKACH I W OŚRODKACH TURYSTYCZNYCH