W dniach 20-21 kwietnia 2016 roku w ZSP im. Jana Pawła II w Kościelcu odbyło się seminarium dla nauczycieli produkcji zwierzęcej „Nowe technologie w produkcji drobiu” organizowane przez Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie.
W seminarium uczestniczyli nauczyciele ze szkół rolniczych z całej Polski.
Uczestników seminarium powitali:
– Anna Okoń – nauczyciel konsultant KCER w Brwinowie
– Bogdan Budner – dyrektor ZSP w Kościelcu
– Robert Gołdecki – Naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury, Sportu i Zdrowia Starostwa
Powiatowego w Inowrocławiu
Następnie głos zabrał dr hab. inż. Dariusz Piwczyński , prof. nadzw. UTP – Prodziekan ds. Kształcenia Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt UTP w Bydgoszczy. Dziekan omówił strukturę UTP w Bydgoszczy oraz ofertę edukacyjną WHiBZ . Każdy z nauczycieli otrzymał materiały promocyjne dla swoich uczniów, które mogą przybliżyć im kierunki kształcenia i pomóc podjąć decyzję o kontynuowaniu nauki na WHiBZ.
Kolejne godziny upłynęły na kilku wykładach dotyczących użytkowania drobiu grzebiącego oraz ptactwa wodnego, które prowadził dr hab. inż. Marek Adamski – prof. nadzw. UTP
Podczas przerw uczestnicy mogli zapoznać się z ofertą czasopism rolniczych oraz książek z zakresu chowu i hodowli wydawnictwa APRA, które reprezentowała pani Daria Wilkowska.
Po południu nauczyciele odwiedzili fermę indyków państwa Marii i Dariusza Bąkowskich w Kościelcu. Właściciele omówili i zaprezentowali warunki chowu indyków na swojej fermie.
Po powrocie na teren szkoły dyrektor Bogdan Budner przedstawił historię naszej placówki oraz najważniejsze osiągnięcia uczniów.
Uczniowie Liceum sportowo-obronnego, którzy tegoż dnia wygrali wojewódzkie zawody sportowo- obronne drużyn klas mundurowych w CSAiU w Toruniu, pokazali musztrę paradną. Następnie uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, przygotowani przez panią Barbarę Nawrocką, zaprezentowali pokaz kelnerski. Po czym uczestnicy seminarium udali się na kolację, którą przygotowali uczniowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych pod kierunkiem pań: mgr inż. Lilli Żurawskiej, mgr inż. Marioli Krawczak oraz mgr inż. Barbary Nawrockiej.
Drugi dzień seminarium rozpoczęło wystąpienie pani mgr inż. Danuty Kosior z ZSCKR w Gołotczyźnie, która jest doradcą metodycznym z zakresu produkcji zwierzęcej, na temat „Konstruowanie scenariusza zajęć dydaktycznych”. Po nim dr inż. Małgorzata Bawej zapoznała zebranych z aktualnym stanem chowu perlic i możliwością jego rozwoju w warunkach Polski.
Kolejnym punktem seminarium był wyjazd do Instytutu Zootechniki PIB ZD w Kołudzie Wielkiej. Nauczycieli powitał dyrektor mgr inż. Eugeniusz Kłopotek. Pani dr inż. Halina Bielińska przedstawiła charakterystykę Gęsi Białej Kołudzkiej . Pani dr inż. Kamila Kłos natomiast omówiła zasady chowu gęsi. Następnie nauczyciele zwiedzili fermę Gęsi Białej Kołudzkiej . Pani dr inż. Anna Jarzynowska zaprezentowała warunki chowu stada owiec oraz produkcji sera z mleka owczego na terenie ZD.
Pobyt nauczycieli w ZD w Kołudzie Wielkiej zakończyły warsztaty z zakresu przygotowania tuszki gęsiej do pieczenia oraz degustacja potraw z gęsiną.
Pełni pozytywnych wrażeń, po dwóch bardzo męczących dniach wypełnionych wykładami oraz zwiedzaniem ferm drobiu, uczestnicy seminarium udali się w drogę powrotną, z nadzieją na ponowne spotkania w naszej szkole.