Młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu zajęła IV miejsce w konkursie gastronomicznym „Świnia puławska – jako rarytas regionalny”, organizowanym przez Agencje Rynku Rolnego w Bydgoszczy. Celem konkursu była promocja mięsa ze świni puławskiej, propagowanie tradycji kulinarnej z nią związanej oraz promocja sztuki kulinarnej, charakterystycznej dla regionu kujawsko-pomorskiego. Drużyna z Kościelca przygotowała sakiewki schabowe z boczkiem, kapustą kiszoną i żurawiną, podane z kopytkami w sosie borowikowym ze śliwką i surówką z marchewki oraz orzechami. Konkurencja była ogromna, gdyż na konkurs zjechały się zespoły z całego województwa. Zapach i smak potraw zostanie na długo w pamięci jury, które miało na prawdę trudny wybór, a składało się z kucharzy cenionych bydgoskich restauracji. Młodzież do konkursu przygotowywały panie: Żaneta Marcinek i Mariola Krawczak.