Uczniowie naszej szkoły po raz kolejny wzięli udział w Ogólnopolskim Konkursie „Literacka Kuchnia”, który odbył się 24.10.2017 w Gdańsku. W tym roku szkołę reprezentowali: Jarosław Nowak z klasy IV TŻUG oraz Kacper Kilimiak z klasy II TŻUG. Nasi chłopcy przygotowali zakąskę: Pulardę żałobną z czosnkiem bogaczy na chmurce z jarmużu inspirując się książką „Podróż na sto stóp” oraz deser: imbirowo-gruszkowe ciastko z nutką mascarpone na piekielnej czekoladzie zaczerpnięte z Anny ze Złotego Brzegu. Zmagania drużyn z całej Polski oceniane były przez kilkunastoosobowe jury, w skład którego wchodzili wybitni szefowie kuchni i mistrzowie cukiernictwa. Jury przewodniczył Prezydent Akademii Gastronomicznej W Polsce – Pan Maciej Dobrzyniecki oraz Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Pan Krzysztof Szulborski. Nasi zdolni, młodzi kucharze zajęli II miejsce w kategorii literackość. Konkurs ten pozwolił naszym uczniom nie tylko na sprawdzenie swoich umiejętności i zmierzenie się z rówieśnikami z całej Polski, ale był też doskonałą okazją do poznania wybitnych osób ze świata kulinarnego. Jarek i Kacper mieli również okazję podniesienia swoich kwalifikacji zawodowych ponieważ uczestniczyli min. w pokazie barmańskim i szkoleniu cukierniczym. Uczniów do konkursu przygotowała p. Barbara Nawrocka.
Jeszcze raz gratulujemy tak ogromnego sukcesu !!!