Możesz wybrać specjalność ogólną i zdawać egzamin kwalifikacyjny z:
TG.02 – Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
TG.17 – Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych (technik technologii żywności)
Lub
TG.18 – Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich (technik przetwórstwa mleczarskiego)
Albo wybrać specjalność cukierniczą i zdawać egzamin kwalifikacyjny z:
TG.04 – Produkcja wyrobów cukierniczych
TG.17 – Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
NAUKA TRWA 4 LATA
POZYTYWNY WYNIK Z EGZAMINÓW POTWIERDZAJĄCYCH KWALIFIKACJE W ZAWODZIE DAJE TYTUŁ:
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
GŁÓWNE PRZEDMIOTY ZAWODOWE:
– JĘZYK OBCY ZAWODOWY
– TECHNIKA W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM
– TECHNOLOGIA
– PRZETWÓRSTWO SPOŻYWCZE
ABSOLWENT JEST PRZYGOTOWANY DO :
- PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH , CUKIERNICZYCH LUB MLECZARSKICH
- NADZOROWANIA PRODUKCJI WYROBÓW SPOŻYWCZYCH , CUKIERNICZYCH LUB MLECZARSKICH
- MAGAZYNOWANIA SUROWCÓW SPOŻYWCZYCH , CUKIERNICZYCH LUB MLECZARSKICH
ABSOLWENT TEGO TECHNIKUM MOŻE:
- W ZAKŁADACH PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO W POLSCE I UE
- PROWADZIĆ BADANIA W LABORATORIACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
- ZAŁOŻYĆ WŁASNĄ DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZĄ
SZKOŁA ZAPEWNIA PRAKTYKĘ ZAWODOWĄ KTÓRA MOŻE ODBYWAĆ SIĘ W:
ZAKŁADACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO, CUKIERNIACH, LABORATORIACH