14 kwietnia 2016 roku w ZSHG w Gdyni odbył się Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny „Zakąska wegetariańska i deser inspirowane wiosną”. Jak wcześniej informowaliśmy, eliminacje szkolne wygrali Jagoda Orzechowska z kl. I oraz Jarosław Nowak z kl. II Techniku Żywienia i Usług Gastronomicznych i właśnie oni reprezentowali naszą szkołę na konkursie kulinarnym w Gdyni.
Celem konkursu było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw, umiejętność łączenia nowoczesności z tradycją w przygotowaniu potraw, umiejętność współpracy i autoprezentacji, aktywizowanie współpracy międzyszkolnej szkół o profilu gastronomicznym, porównanie wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół.
W rywalizacji wzięli udział uczniowie z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Tczewa, z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Rumi, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Kościelca, którzy w dwuosobowych zespołach mieli za zadanie przygotować ZAKĄSKĘ I DESER INSPIROWANE WIOSNĄ.
Jagoda i Jarek stanęli na wysokości zadania przygotowując roladki z cukinii na bakłażanowym musie oraz truskawkowy raj. Poziom konkursu był bardzo wysoki, a nasi reprezentanci zostali wyróżnieni przez jury składającego się ze znanych szefów kuchni pomorskich restauracji.
Jagodzie i Jarkowi gratulujemy i życzymy kolejnych kulinarnych sukcesów.