§ 1
Obowiązki pracowników
-
Każdy pracownik ma obowiązek zapoznania się z niniejszą procedurą oraz jest zobowiązany do jej stosowania.
-
Każdy pracownik internatu zobowiązany jest do samoobserwacji,
a w przypadku podejrzenia zakażenia koronawirusem Covid-19 lub innej choroby zakaźnej z objawami grypopodobnymi ( duszności, kaszel, gorączka) pozostaje w domu i zawiadamia o tym fakcie kierownika internatu lub dyrektora szkoły oraz korzysta z porady lekarza i stosuje się do jego zaleceń.
-
Pracownik bezwzględnie przy każdym wejściu do placówki odkaża ręce płynem do dezynfekcji, a w trakcie pracy często myje ręce wodą z mydłem
i odkaża płynem dezynfekującym..
-
Pracownik przychodzi do pracy zdrowy. Jeżeli pracownik miałby kontakt z osobą chorą na koronawirusa lub podejrzaną o tę chorobę, mieszka z osobami poddanymi kwarantannie lub izolacji, lub sam podlega tym obowiązkom – nie przychodzi do pracy i informuje o tym dyrektora szkoły lub kierownika internatu.
-
Pracownik nie przemieszcza się zbędnie po placówce.
-
Pracownicy internatu ograniczają kontakty między sobą i zachowują dystans społeczny min. 1,5m.
-
Pracownicy kuchni i obsługi ograniczają kontakty z wychowankami.
§2
Wychowawca:
-
Zachowuje zasady bezpieczeństwa na czas podwyższonej ostrożności- myje ręce bezpośrednio po wejściu do internatu oraz dezynfekuje je dostępnym płynem do dezynfekcji.
-
Zachowuje odległość minimalnie 1,5m od wychowanków internatu i innych pracowników internatu.
-
Stosuje środki ochrony osobistej podczas dyżuru, w szczególności podczas kontaktu z wychowankami oraz w trakcie przebywania w przestrzeniach budynku użytkowanych przez inne osoby / zaleca się/.
-
Zapoznaje wychowanków z zasadami bezpieczeństwa w internacie i wyjaśnia, dlaczego zostały one wprowadzone.
-
Mierzy obowiązkowo temperaturę każdemu wchodzącemu do internatu wychowankowi za pomocą termometru bezdotykowego.
W przypadku zarejestrowania temperatury powyżej 37stopni Celsjusza odizolowuje wychowanka/ izolatka/ i powiadamia niezwłocznie kierownika internatu i rodzica. Postępuje zgodnie z opracowanymi procedurami.
-
Kontroluje przestrzeganie obowiązku noszenia przez wychowanków maseczek w miejscach użyteczności publicznej w internacie / korytarze, schody, stołówka/.
-
Dopilnowuje,aby wychowankowie nie gromadzili się w pomieszczeniach
do wspólnego użytkowania oraz zachowywali dystans minimalnie 1,5m
w stosunku do innych wychowanków i pracowników internatu.
-
Zwraca uwagę na dostępność płynu do dezynfekcji przy wejściu do internatu oraz przy wszystkich pomieszczeniach użytkowanych wspólnie. Niezwłocznie zgłasza kierownikowi internatu o potrzebie ich uzupełnienia.
-
Przypomina wychowankowi o konieczności częstego mycia rąk i dezynfekcji / w szczególności po przyjściu z dworu lub ze szkoły/.
-
Przypomina wychowankom o wietrzeniu pomieszczeń mieszkalnych oraz dba o wietrzenie pomieszczeń do wspólnego użytkowania w internacie.
-
Dba o czystość w miejscu pracy i w pokojach wychowanków.
-
Przypomina wychowankom o obowiązku przechowywania własnych podręczników, przyborów szkolnych oraz rzeczy osobistych w przydzielonej szafce, półce.
-
Pilnuje, aby wychowankowie nie przywozili do internatu niepotrzebnych rzeczy
-
Kontaktuje się z rodzicami, opiekunami wychowanka za pomocą technik komunikacji na odległość / telefon, komputer itp./
-
Dba, aby na terenie internatu nie przebywały osoby z zewnątrz. Jeżeli jest to niezbędne dopilnowuje, aby osoba wchodząca dokonała dezynfekcji rąk oraz informuje o konieczności stosowania środków ochrony: osłona ust i nosa oraz imiennego wpisania się na listę osób wchodzących na teren internatu.( Zał.1)
-2-
-
Dopilnowuje poruszanie się w/w osoby w wyznaczonym obszarze.
-
Przypomina wychowankom o konieczności ochrony podczas kichania i kaszlu oraz unikania dotykania oczu i ust.
-
W przypadku złego samopoczucia wychowanka internatu, w szczególności podwyższonej temperatury ciała, kaszlu oraz trudności z oddychaniem stosuje procedury na wypadek podejrzenia zakażeniem koronawirusem lub choroby Covid -19.
§3
Wychowankowie
Do internatu przyjmowani są jedynie zdrowi wychowankowie bez objawów
infekcji.
Wychowanek:
-
Zostaje w domu jeżeli miał bliski kontakt z osobą zakażoną, podejrzaną
o zakażenie lub przebywa w domu z osobami poddanymi kwarantannie
lub izolacji.
-
Zgłasza wychowawcy każdy ewentualny kontakt z osobą chorą, podejrzaną o zakażenie koronawirusem lub jeśli poczuje się źle i zaobserwuje u siebie objawy infekcji podczas pobytu w internacie.
-
Zostaje zapoznany z informacją o zachowaniu zasad bezpieczeństwa na terenie internatu podczas obowiązywania stanu epidemii i przestrzeganiu tych zasad oraz stosuje się do poleceń wychowawcy.
-
Zakrywa usta i nos podczas poruszania w miejscach użytkowanych wspólnie /korytarze, schody, stołówka/.
-
Poddaje się obowiązkowemu mierzeniu temperatury przez wychowawcę przy wejściu do internatu.
-
Ogranicza kontakty z innymi wychowankami przebywającymi na terenie internatu. W przypadku takich kontaktów nie podaje ręki na powitanie i zachowuje odległość min 1,5m od rozmówcy.
-
Zachowuje bezpieczną odległość od innych osób – rekomendowany dystans
to min.1,5m.
-
Podczas kaszlu lub kichania zakrywa usta i nos zgiętym łokciem
lub chusteczką, którą jak najszybciej wyrzuca do zamkniętego, oznaczonego kosza i myje ręce wodą z mydłem.
-
Używa jedynie swoich przyborów i rzeczy. Przechowuje je w przydzielonych szafkach i na półkach.
-
Zachowuje zasady ostrożności podczas samodzielnego przygotowywania posiłków. Używa własnych sztućców i i naczyń, myje je z użyciem detergentu.
-
Utrzymuje pokój z przyległą łazienką w czystości i higienie.
-
Wietrzy swój pokój co 1 godzinę.
-
Unika zgromadzeń w pokojach i pomieszczeniach do wspólnego użytkowania.
-
Ogranicza przemieszczanie się między pokojami i kontakt z innymi wychowankami do minimum.
§4
Rodzic, opiekun prawny
-
Przekazuje kierownikowi internatu, wychowawcy niezbędne informacje
o stanie zdrowia dziecka jeżeli cierpi ono na chorobę przewlekłą
lub znajduje się w tzw. grupie ryzyka.
-
Nie posyła dziecka do internatu, jeżeli miało ono bliski kontakt z osobą zakażoną, podejrzaną o zakażenie lub przebywało w domu z osobami poddanymi kwarantannie lub izolacji oraz jeśli poczuje się źle i zaobserwuje się u niego objawy infekcji grypopodobnej ( duszności, kaszel, gorączka).
-
Upewnia się czy placówka posiada aktualne dane do kontaktu
(numer telefonu, e-mail).
-
Kontaktuje się z placówką telefonicznie:
– kierownik internatu (52) 35 111 30,
– wychowawcy (52) 5 666 345.
-
W razie osobistego kontaktu z kierownikiem internatu lub wychowawcą umawia się na spotkanie telefonicznie.
-
W trakcie spotkania obowiązują zasady bezpieczeństwa : dezynfekcja rąk,
zakrywanie ust i nosa oraz zachowanie dystansu społecznego
min.1,5m, imienne wpisanie się na listę osób wchodzących na teren internatu.( Zał.1).
-
Przypomina dziecku o konieczności zachowania zasad bezpieczeństwa, w tym o zachowaniu dystansu społecznego (min.1,5m), unikania dotykania oczu, nosa i ust, regularnym myciu rąk wodą z mydłem, dezynfekcji, nie podawaniu ręki na powitanie oraz sposobie zasłaniania nosa i ust podczas kichania i kaszlu.
-
Zaopatruje dziecko w indywidualne osłony nosa i ust do użytku podczas pobytu w internacie / wyjście do sklepu, przejazd środkami komunikacji/.
-
Dopilnowuje, aby dziecko nie zabierało ze sobą do internatu zbędnych rzeczy.
§5
Ogólne zasady bezpiecznego funkcjonowania internatu
-
W trakcie przemieszczania się ciągami komunikacyjnymi /schody, korytarze/ obowiązuje ruch prawostronny. Unikamy chodzenia środkiem.
-
W placówce obowiązuje zakaz odwiedzin./ Zakaz przebywania osób z zewnątrz/.
-
Każde wyjście i powrót wychowanka do internatu odnotowywane jest w zeszycie raportów przez wychowawcę dyżurującego z zachowaniem środków ostrożności / dystans społeczny min. 1,5m/.
-
Unika się zgromadzeń w pokojach mieszkalnych i pomieszczeniach użyteczności publicznej oraz ciągłego przemieszczania się między pokojami.
-
Pokoje, sanitariaty , korytarze utrzymywane są w czystości i higienie. Często sprzątane, myte i dezynfekowane. Pokoje wietrzone co najmniej raz na godzinę.
-
Przed wejściem do internatu dezynfekuje się ręce.
-
Obowiązuje noszenie przez wychowanków maseczek w miejscach użyteczności publicznej w internacie / korytarze, schody, stołówka/.
-
Na terenie internatu zachowuje się dystans społeczny/min 1,5 m o innych osób/.
-
Odbiór zamówionych posiłków odbywa się przed budynkiem internatu . Do dostawcy może wyjść tylko jedna osoba.(catering)
-
Na terenie internatu przestrzegane są zasady bezpieczeństwa i higieny osobistej, często myje się ręce wodą z mydłem i dezynfekuje, unika się dotykania oczu, nosa i ust, nie podaje się ręki na powitanie oraz zasłania się nos, usta łokciem podczas kichania i kaszlu.
-
Zużyte przedmioty higieny osobistej bezzwłocznie wyrzuca się
do pojemnika specjalnie do tego przeznaczonego i oznakowanego.
§6
Higiena, czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń internatu
-
Pracownik obsługi sprząta pomieszczenia ogólne i wspomaga prace porządkowe wychowanków w sanitariatach.
-
Dezynfekuje ciągi komunikacyjne, powierzchnie dotykowe /poręcze, klamki, wyłączniki/ i powierzchnie płaskie /blaty w pokojach , gabinetach
i w kuchence podręcznej/ oraz toalety.
-
Osoba przeprowadzająca dezynfekcję zobowiązana jest do zapoznania się i przestrzegania zaleceń producenta znajdujących się na opakowaniu środka dezynfekującego.
-
Pracownik obsługi prowadzi kartę monitorowania codziennych prac porządkowo- dezynfekujących.( Zał.2)
-
Zachowuje podwyższone zasady ostrożności podczas sprzątania /maseczka lub przyłbica, rękawiczki /.
-
Wietrzy pomieszczenia użyteczności publicznej/ korytarze/.
Załącznik 3-4
§7
Kuchnia, Stołówka
Procedura została podzielone na dwie części:
-
Zapewnienie bezpieczeństwa pracowników przygotowujących i wydających posiłki.
-
Pracownicy restrykcyjnie przestrzegają zasad higieny, dobrych praktyk higienicznych, utrzymują wysoki stopień higieny osobistej, w tym dbają o odpowiednią, czystą i w razie potrzeby ochronną odzież.
-
Pracownicy zachowują odległość między stanowiskami pracy co najmniej 1,5m chyba, że jest to niemożliwe stosują środki ochrony osobistej.
-
Pracownicy przygotowujący posiłki przebywają tylko na teranie bloku żywieniowego.
-
Przestrzegają warunków wymaganych przepisami prawa, dotyczącymi funkcjonowania zbiorowego żywienia.
-
Stosują środki higieny osobistej, tj.: fartuchy, rękawiczki.
-
Utrzymują wysoką higienę mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców (mycie naczyń i sztućców w zmywarce z dodatkiem detergentu w temp. min 60º C i wyparzanie w temp. min 85ºC ).
-
Po zakończonej pracy gruntownie dezynfekują powierzchnie, sprzęty i pomieszczenia zaplecza kuchennego, zmywalni i obieralni.
-
Przeprowadzając dezynfekcję przestrzegają zaleceń producenta znajdujące się na opakowaniu środka do dezynfekcji.
-
Prowadzą monitoring czynności porządkowych i dezynfekujących (Zał.3).
-
W miarę potrzeby obsługa wydaje przygotowane zestawy sztućców wraz z posiłkiem . Młodzież posiada własne sztućce ,z którymi schodzi na stołówkę.
-
Intendentka dba o czystość magazynu spożywczego. Wydaje towar kucharce wystawiając przed magazyn.
-
Intendentka dba o higieniczny odbiór towaru od dostawców. Zwraca uwagę na ubiór dostawcy: fartuch, maseczka, rękawiczki oraz na czystość samochodu, którym dostarczany jest towar.
-
Dostarczane pieczywo jest zabezpieczone np. przykryte czystym materiałem, papierem.
-
Dostawca nie wchodzi na teren szkoły, towar zostawia w wyznaczonym miejscu.
II. Zapewnienie bezpieczeństwa uczniów spożywających posiłki w stołówce szkolnej i osób odbierających posiłki na zewnątrz.
-
Przed wejściem do bloku żywieniowego znajduje się płyn do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu (min. 60%).
-
Korzystający z posiłków na miejscu przed przyjściem do stołówki szkolnej myją i dezynfekują ręce środkiem dezynfekującym..
-
Wychowawca pełniący dyżur przy wejściu na stołówkę nadzoruje dezynfekcję rąk oraz posiadanie maseczek przez wychowanków wchodzących do pomieszczenia. W razie braku maseczki wychowanek nie wchodzi na blok żywieniowy.
-
Wychowankowie po dezynfekcji rąk zajmują miejsca przy stolikach.
-
Przy każdym stoliku mogą siedzieć 2 osoby, w odległości 1,5 m od siebie.
-
Posiłki wydawane są pojedynczo wychowankom podchodzącym kolejno
do okienka podawczego przez obsługę kuchni, a później przy wyjściu osoby stołujące się naczynia odnoszą do okienka zmywalni.
-
Przy okienku podawczym, podczas pobierania posiłku obowiązuje osłona nosa i ust, którą można zdjąć , podczas spożywania posiłku.
-
Na stołówce może spożywać posiłki max. 26 osób. Wprowadza się zmianowe wydawanie posiłków.
-
Po każdej grupie czyszczone i dezynfekowane są blaty stołów, poręcze krzeseł oraz wietrzona jest stołówka.
-
Zabrania się wynoszenia ze stołówki naczyń i sztućców.
-
Do pokoju można wziąć tylko żywność hermetycznie zapakowaną/ jogurty, soki itp./.
-
Wydawanie posiłków na zewnątrz odbywa się wejściem głównym do internatu. Konsument pozostaje na zewnątrz internatu w bezpiecznej odległości od siebie (1,5m), dyżurujący pracownicy odbierają naczynie i odnoszą naczynie
z posiłkiem. Każdorazowo dezynfekują ręce oraz blat i narzędzia kuchenne
do wydawania obiadu.
-
Z regulaminem stołówki zostaną zapoznane osoby korzystające z wyżywienia.
-
Regulamin stołówki zostanie umieszczony na tablicy informacyjnej
w stołówce.
§8
Zasady postępowania na wypadek podejrzenia wystąpienia na terenie internatu zakażenia COVID-19
-
W internacie wyznaczone zostało pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe – pokój nr.21. Pomieszczenie to zostało zaopatrzone w maseczki , rękawiczki, przyłbicę oraz płyn do dezynfekcji rąk.
-
W przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u mieszkańca internatu (takich jak kaszel, gorączka , duszności, katar) osoba jest niezwłocznie izolowana od grupy- służy do tego specjalnie przygotowane pomieszczenie.
-
Wychowawca internatu powiadamia o sytuacji kierownika internatu i rodzica.
-
Wychowawca internatu kontaktuje się niezwłocznie – telefonicznie z rodzicem lub opiekunem wychowanka i wzywa do niezwłocznego odbioru podopiecznego z internatu.
-
Wychowawca internatu kontaktuje się telefonicznie z rodzicami pozostałych mieszkańców i informuje o zaistniałej sytuacji.
-
Pokój, w którym przebywał wychowanek z objawami chorobowymi jest myty, wietrzony i dezynfekowany przez powołane do tego służby.
-
Wychowanek w izolacji przebywa pod opieką wychowawcy internatu, który zachowuje wszelkie środki bezpieczeństwa – przed wejściem i po wyjściu
z pomieszczenia dezynfekuje ręce, przed wejściem do pomieszczenia
zakłada maseczkę ochronną i rękawiczki.
-
Rodzice izolowanego wychowanka odbierają podopiecznego z internatu przy głównych drzwiach wejściowych do budynku placówki.
-
W przypadku wystąpienia u pracownika internatu będącego na stanowisku niepokojących objawów sugerujących zakażenie COVID-19, pracownik niezwłocznie przerywa swoją prace i informuje kierownika internatu, dyrektora szkoły, o podejrzeniu- zachowując stosowny dystans i środki ostrożności, aby nie dochodziło do przenoszenia zakażenia.