„Wigilia w mieście, a na wsi” – pod takim hasłem odbył się konkurs gastronomiczny, którego organizatorem był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Konkurs składał się z dwóch etapów. Po I etapie uczennice klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Kościelca: Jagoda Orzechowska i Kasia Robaczewska znalazły się wśród sześciu najlepszych zespołów, które zostały wyróżnione i dnia 14.12.2017 przystąpiły do kulinarnych wzmagań w Restauracji „Calvados” w Bydgoszczy. Drużyny konkursowe miały za zadanie przygotować dwa dania wigilijne. Uczennice z Kościelca wybrały tradycyjne łazanki z makiem i bakaliami oraz nieco nowoczesne wydanie zupy grzybowej z imbirem podanej w towarzystwie racuchów. Wybór dań okazał się strzałem w dziesiątkę i zachwycił podniebienia jury. Jagoda i Kasia zajęły III miejsce. Udział w tego typu konkursach jest dla uczniów szansą na zdobywanie kolejnych doświadczeń i umiejętności kulinarnych. Dlatego cieszymy się, iż młodzież z Kościelca z tak wielkim zaangażowaniem i sercem do gotowania przystępuje do kolejnych konkursów gastronomicznych. Jagodzie i Kasi gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.