W styczniu w Zespole Szkół im. Jana Pawła II w Kościelcu odbyły się kolejne
zajęcia w ramach projektu ,, Twoja Wiedza – Twoja Przyszłość IV”. Młodzież
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych poszerzała swoją wiedzę i umiejętności z
zakresu: „Slow Food – Kuchnia naszych babć”, „Dietetyka sportowa” oraz „Warsztaty
zielarskie – cuda natury”. Podczas zajęć slow food powrócono do tradycyjnych receptur i
metod wykonując min. żeberka w glazurze, schab ze śliwką, domowy makaron, który idealnie
komponował się z rosołem wołowym, a także polędwiczki wieprzowe oraz stek, który
serwowany był po uprzednim flambirowaniu. Zajęcia z dietetyki sportowej
dotyczyły diet podczas wysiłku siłowego. Analizowano jadłospisy, tworzono zapotrzebowania na składniki oraz układano prawidłowe diety zgodne z wytycznymi żywieniowymi dla sportowców
uprawiających dyscypliny siłowe. Natomiast zajęcia z zielarstwa krążyły wokół relaksu i odprężenia z zastosowaniem olejków eterycznych. Młodzież miała okazję samodzielnie
wykonać świece zapachowe oraz olejki wykorzystywane podczas kąpieli czy też masażu.
Beneficjentem projektu „Twoja Wiedza- Twoja Przyszłość IV” jest Powiat Inowrocławski.
Organem prowadzącym ZS im. Jana Pawła w Kościelcu jest Powiat Inowrocławski.