W dniu 27.10.2016 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ,, Literacka Kuchnia ”. Celem konkursu jest kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych, zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej. W tym roku udział wzięły 22 zespoły dwuosobowe z całej Polski, wśród nich reprezentanci naszej szkoły, uczniowie klasy III TŻ i UG, Aleksandra Lewandowska i Jarosław Nowak. Każdy zespół musiał wykonać samodzielnie w czasie 120 min. Dwie potrawy kulinarne (zakąskę i deser ) w ilości 3 porcji (dwie porcje dla oceny przez jury degustacyjne i 1 porcję do prezentacji na stół konkursowy) oraz uporządkować swoje stanowisko pracy. Wielkość porcji max.150 g dla zakąski i 100 g dla deseru (masa łączna z dekoracją i sosem). Zespoły musiały dokonać krótkiej prezentacji przed jury degustacyjnym i jury literackim. Nasz zespół przygotował: Zakąskę z polędwicy wieprzowej w ziołach (zainspirowani książką MAYES FRANCES ,, POD SŁOŃCEM TOSKANII”) oraz deser : Ptasie mleczko z sosem wiśniowym na podstawie ,, OPOWIEŚCI Z NARNII ”Lewisa C.S .. Zespół z naszej szkoły zajął III miejsce w kategorii zakąska, należy wspomnieć, iż w jury degustacyjnym zasiadali szefowie kuchni znanych restauracji i hoteli wśród nich p. Tomasz Koprowski – szef Kuchni Hotelu Grand, p. Mariusz Gachewicz – szef Kuchni „Hotelu Zamek Gniew”, p. Paweł Wątor – szef kuchni Restauracji Eliksir, p. Adrian Klonowski – szef kuchni Restauracji Metamorfoza, p. Ewa Malika Szyc – Juchnowicz, szefowa kuchni Restauracji Malika w Gdyni, p. Adam Woźniak – szef kuchni w Dworze Oliwskim. Młodzież i ich opiekunowie uczestniczyli w warsztatach i pokazach m.in. Culinary Excellence, w warsztatach z ILLY, kuchni hiszpańskiej oraz ,, Odczarować czekoladę”.
Do konkursu młodzież przygotowała : Mariola Krawczak.