W piątek 27.09.2019 młodzież naszej szkoły wzięła udział w szkoleniu
zorganizowanym przez „Fundację Hodowców Białej Polskiej Gęsi”. Tematem
przewodnim był „Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych
gospodarstw”. Uczniowie mieli możliwość wysłuchania ciekawych wykładów
prowadzonych przez ekspertów: dr inż. Halinę Bielińską kierującą Krajowym
Ośrodkiem Badawczo-Hodowlanym Gęsi w Kołudzie Wielkiej oraz Panią Beatę
Chełminiak specjalistę ds. dziedzictwa kulinarnego i przedsiębiorczości.
Tematyka wykładów obejmowała nie tylko wiadomości z zakresu chowu gęsi
systemem przyzagrodowym ale także szczegółowo omówiono aspekty zdrowotne i
kulinarne wykorzystania gęsiny na naszych stołach. Ponadto przybliżono
uczniom temat rolniczego handlu detalicznego (RHD), czyli możliwość handlu
żywnością pochodzącą z własnego gospodarstwa rolnego.
Szkolenie obejmowało również warsztaty kulinarne wraz z degustacjami
potraw z gęsiny co cieszyło się wielkim zainteresowaniem wśród słuchaczy.
Zaprezentowano mnóstwo potraw w których można wykorzystać mięso z gęsi,
pokazano również jak prawidłowo przebiega luzowanie i faszerowanie tuszki
gęsi do dalszej obróbki. Szkolenie to zainspirowało uczniów jak i
nauczycieli przedmiotów zawodowych do dalszego pogłębiania wiedzy na temat
kulinarnego wykorzystania gęsiny i produktów regionalnych szczególnie
pochodzących bezpośrednio od rolników.