Slow food-kuchnia naszych babć

Slow food-kuchnia naszych babć

W dniu29.11.2022 w naszej szkole odbyły się po raz pierwszy zajęcia pozalekcyjne w zakresie kompetencji zawodowych- Slow food-kuchnia naszych babć w ramach projektu pn. „Twoja wiedza – Twoja przyszłość IV”. Młodzież miała okazję zapoznać się z starymi przepisami i technikami wykonywania różnych ciast : biszkoptowego, pierogowego, chleb kruchego, parzonego , ziemniaczanego, pierogowego. Młodym przyszłym kucharzom wszystko bardzo smakowało , a szczególnie tort z kremem grzanym na parze oraz chleb pełnoziarnisty na zakwasie.

Intencją zajęć było przypomnienie o często zapomnianych przepisach kulinarnych przechodzących z pokolenia na pokolenie w rodzinach oraz wykorzystanie naszych lokalnych produktów. Zajęcia z młodzieżą prowadziła Mariola Krawczak .

Beneficjentem projektu Twoja Wiedza – Twoja Przyszłość IV jest powiat inowrocławski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *